Menu Zavrieť

LUSAKA, 27. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) – Podporu politiky zakazujúcej homosexuálne správanie vyjadril prezident Gambie Yahya Jammeha pred Národným Zhromaždením. A to aj napriek hrozbám zo strany  USA o zastavení zahraničnej pomoci.

„Ak od nás chcete, aby sme sa správali bezbožne kvôli vašej pomoci, vezmite si svoju pomoc, my prežijeme,“ povedal Jammeh v komentári, o ktorom informoval denník Daily Observer. „Radšej budeme jesť trávu, ako by sme mali prijať tento bezbožný hriešny postoj, ktorý je proti Bohu, človeku a stvoreniu.“

Postoj Gambie voči homosexualite sa dostal pod drobnohľad po tom, ako prezident Obama v decembri oznámil, že USA budú pri zvažovaní umiestnenia zahraničnej pomoci zohľadňovať, ako tá ktorá krajina prijíma homosexualitu.

V ten istý deň  ako bola táto politika ohlásená, ministerka zahraničia Hillary Clintonová v prejave pred komisiou Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve prehlásila, že u práv homosexuálov a ľudských práv sa jedná o „jedny a tie isté práva.“

Britský premiér David Cameron sa podobne vyjadril v októbri 2011, keď sa vyhrážal obmedzením až zrušením zahraničnej pomoci pre africké krajiny, v ktorých sú homosexuálne prejavy trestne stíhané a homosexuálne „manželstvo“ nie je povolené.

Reakcie afrických krajín, ktorých zákony zakazujú sodomiu, boli rôzne. V Malawi bol prvý pár, ktorý sa otvorene priznal k homosexualite, odsúdený na 14 rokov ťažkej práce po tom, ako usporiadal „zásnubný“ obrad. Avšak ihneď po oznámeni novej politiky Obamovej vlády štátni činitelia prisľúbili, že zákaz prehodnotia. Náboženskí a politickí vodcovia iných afrických krajín však toto rozhodnutie prudko odmietli.

Podľa prezidenta Jammeha sa zákony Gambie nezmenia, pretože majú korene v kultúre a náboženstve krajiny. Povedal, že prijatím homosexuálnych prejavov by sa narušila dôstojnosť národa a „urazilo by to Boha.“ Krajina je prevažne moslimská, ale je taktiež domovom mnohých kresťanov.

Poznamenal, že vplyvom západnej kultúry stratila Gambia veľa svojich tradičných zvykov, ale tiež povedal, že toto je otázka, v ktorej krajina neustúpi.

„Kvôli kravatám sme prišli o naše tradičné šatky, ktoré sme nosili na hlave, ale nestratíme našu ľudskosť kvôli takzvaným ľudským právam,“ povedal. „Budeme rešpektovať ľudské práva tam, kde sa ľudia správajú ako ľudia.“

Ďalej dodal: „Dovoľte, aby som sa vyjadril veľmi jasne. Ak odo mňa chcete, aby som urazil Boha kvôli vašej pomoci, tak robíte veľkú chybu. Nepodplatíte ma, aby som spravil niečo, čo je bezbožné a hriešne.“

Jammeh zaujal počas 4 funkčných období v kresle prezidenta Gambie nekompromisný postoj voči homosexuálnemu správaniu. Bol kritizovaný za to, že hrozil nadmerne drsnými trestami za homosexuálne prejavy, vrátane požiadavky trestu smrti. Podľa Ministerstva zahraničných vecí v USA táto hrozba nikdy nebola uzákonená a terajšie tresty nezahŕňajú popravu.

zdroj: lifenews

PODOBNÉ ČLÁNKY

——————————————————————————————————————————————————————————————————————