Menu Zavrieť

BUDAPEŠŤ – Maďarská polícia zakázala tohtoročný pochod homosexuálov Budapest Pride 2012 s odôvodnením, že pochod by neprimeraným spôsobom obmedzoval dopravu v hlavnom meste.

Polícia sa podujatie pokúsila zakázať s rovnakým odôvodnením aj vlani; v prospech organizátorov pochodu napokon rozhodol súd.

O zákaze, ktorý vydalo Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK), informovala internetová stránka Budapest Pride v piatok.

V nedeľu na krok polície zareagoval Maďarský helsinský výbor, podľa ktorého homosexuáli môžu za porušenie práva na zhromaždenie a za diskrimináciu zažalovať políciu. Súd polícii môže nariadiť aj finančnú úhradu nemajetkovej ujmy.

Podľa vyhlásenia Helsinského výboru je zrejmé, že zo strany polície ide iba o zámienku. Pochod sa má totiž uskutočniť na rovnakej trase, na akej sa konal v januári pochod na podporu vlády Viktora Orbána. Vtedajšieho pochodu, ktorý bol takisto v sobotu, sa zúčastnilo niekoľko stotisíc ľudí a polícia podujatie povolila a aj ho zabezpečovala.

Proti zákazu BRFK protestovali už i Amnesty International a opozičné strany Politika môže byť iná (LMP) a Demokratická koalícia.

Nadácia Misia dúha plánovala pochod na 7. júla. Organizátori oznámili, že sa obrátia znova na súd.

Od roku 2007 až do roku 2009 sprevádzali budapeštiansky pochod homosexuálov demonštrácie proti nemu a došlo k viacerým potýčkam, pri ktorých boli zranení aj policajti. Vlani a v roku 2010 sa podujatie skončilo už bez vážnejších incidentov. Source: aktualne.sk Mon, 2012-04-09

zdroj: lifenews